Van Sainte-Chapelle tot Les Halles: iconische juweeltjes onderweg

Als je voor het eerst naar Parijs gaat, zijn de iconische bezienswaardigheden zoals de Eifeltoren en de Notre Dame absoluut een must, zelfs tijdens de lopende renovatie van de kathedraal. Een wandeling langs de Champs-Elysées en een boottocht op de Seine, gevolgd door een gezellig diner in Montmartre, geven je een eerste indruk van de charme van Parijs.

Heb je deze bekende plekken allemaal al bezocht, vertrek dan eens vanop l’Ile de la Cité, het hart van Parijs. Als je een kerk in Parijs wil bezoeken, kies dan voor de Sainte-Chapelle, een pareltje van flamboyante gotiek.

Wandeling van Sainte-Chapelle naar Bourse du Commerce
Glasramen Sainte-Chapelle

Een beetje geschiedenis

De geschiedenis achter de Sainte-Chapelle is fascinerend. Lodewijk IX (Saint-Louis) wou zijn eigen koninklijke kapel want hij had de doornenkroon van Christus gekocht voor het prestige van zijn land en hij wou er dan ook mee uitpakken in een nieuwe kapel. Die kroon kostte trouwens meer dan de bouw van de kapel zelf.

Sainte-Chapelle ​ wandeling Sainte-Chapelle tot Bourse du Commerce
Sainte-Chapelle

Het is moeilijk te geloven dat dit meesterwerk op 7 jaar tijd werd gebouwd. Vroeger was er ook nog een paleis (palais de Capéciens) maar de Kapel en de Conciergerie is alles wat ervan overblijft.

Wanneer de zon schijnt, is de bovenverdieping – la Chapelle Haute – met die rayonnante glasramen adembenemend mooi. De glasramen zijn scènes uit het oude en nieuwe testament.

Dagelijks zijn er gratis 2 begeleide bezoeken die een uur duren om 11 en 15 h. Het ticket moet je natuurlijk wel betalen.

Sainte-Chapelle ​ wandeling Sainte-Chapelle tot Bourse du Commerce
Sainte-Chapelle

Ik heb een combiticket gekocht en ben dan ook de Conciergerie binnengegaan. De Conciergerie was eigenlijk een koninklijk paleis, maar ook een gevangenis. Marie-Antoinette, de laatste koningin van Frankrijk zat er gevangen en werd daar weggevoerd om te worden onthoofd.

Conciergerie wandeling Sainte-Chapelle tot Bourse du Commerce
Conciergerie

Als je daar binnenkomt, is het zo rustig en zo mooi, die zuilen, die gewelven, ik ben daar een tijdje gewoon blijven zitten. Vaak zijn er ook tentoonstellingen, het is telkens iets anders.

Heb je geen combiticket gekocht, dan kan je toch altijd binnenlopen en de gewelven zien zonder een ticket te moeten kopen.

wandeling Sainte-Chapelle tot Bourse du Commerce
Conciergerie

Op de hoek heb je dan ook een prachtig horloge; we zijn dan ook aan de Quai de l’Horloge. Deze klok geeft al sinds 1371 het uur en is daarmee de oudste van Parijs.

Quai de l’Horloge wandeling Sainte-Chapelle tot Bourse du Commerce
Quai de l’Horloge

Steek de Seine over aan de Pont au Change en je belandt op de rechteroever, rive droite. De zuil die je ziet op de Place du Châtelet is er eentje van Napoleon, la fontaine du Palmier, ter ere van zijn overwinningen. In de zomer spuwen de sfinxen water uit.

Fontaine du Palmier  wandeling Sainte-Chapelle tot Bourse du Commerce
Fontaine du Palmier

Ga rechtdoor, sla linksaf de rue de Rivoli in en dan onmiddellijk naar rechts richting rue Saint-Denis, je komt op de Place des Innocents uit, met de fontaine des Innocents.

Fontaine des Innocents wandeling Sainte-Chapelle tot Bourse du Commerce
Fontaine des Innocents

Dit plein is eigenlijk het oudste kerkhof van Parijs; het was het eerste kerkhof dat ommuurd werd en ’s avonds afgesloten werd omdat de varkens er lijken opgroeven. Omdat het midden in de stad lag en de mensen kloegen over de stank, hebben ze het uiteindelijk gesloten.

We naderen nu Les Halles,  een plaats met weerom een rijke geschiedenis. Het is de oudste marktplaats van Parijs, maar nadat in de 20ste eeuw de oude markthallen afgebroken werden, is het lange tijd een rotte plek in Parijs geweest. Ze hebben lang gewerkt aan het plein, maar nu is het eindelijk af.

Heb je zin om te shoppen, dan is er nog altijd le Forum des Halles, een modern shopping center.

Forum des Halles Paris foto photo wandeling Sainte-Chapelle tot Bourse du Commerce
Forum des Halles

In de verte zie je de kerk Saint-Eustache.

Kerk Parijs Saint-Eustache
Saint-Eustache

Aan de achterkant van het plein vind je de Bourse du Commerce, een rond gebouw dat recent werd gerestaureerd door de Japanse architect Tadao Ando en de collecties bevat van François Pinault.

Zicht op Bourse du Commerce

Het gebouw zelf is buitengewoon mooi. Oorspronkelijk was het een gebouw van Catherine de Médicis, maar daarvan blijft enkel een zuil over. Later werd het een graanhal, zodat er graan was midden in de stad (18e eeuw) en nog later een handelsbeurs (1889) waar de prijzen van de grondstoffen bepaald werden.

Bourse du Commerce​ wandeling Sainte-Chapelle tot Bourse du Commerce
Bourse du Commerce
Bourse du Commerce Pinault Collection wandeling Sainte-Chapelle tot Bourse du Commerce
Bourse du Commerce
Bourse du Commerce​ wandeling Sainte-Chapelle tot Bourse du Commerce
Bourse du Commerce

Ook de straten rondom werden in harmonie met het gebouw in ronde vorm gebouwd.

Rue de Varmes​ wandeling Sainte-Chapelle tot Bourse du Commerce
Rue de Varmes

Nu herbergt het dus de Pinault-collectie maar er zijn vaak interessante tijdelijke tentoonstellingen.

Check ook mijn andere wandelingen in Parijs:

Wandelen langs de Seine

Wandeling rue Crémieux tot Centre Pompidou

3 gedachtes over “Van Sainte-Chapelle tot Les Halles: iconische juweeltjes onderweg

Plaats een reactie