Ooh La La Paris!

We zijn er allemaal al geweest, maar we willen wel eens iets anders dan de Eiffeltoren, al blijft de Eiffeltoren mij bekoren met zijn kanten metaalstructuur.

img_7858

Ik heb hieronder een wandeling uitgestippeld, waarbij je Parijs anders zal bekijken.

Stap uit aan de Gare de Lyon (de metro blijft het snelste transportmiddel in Parijs) en ga naar de rue Crémieux, een schattig wandelstraatje met kleurrijke gevels en verzorgde bloembakken. Je verwacht dit niet in het drukke Parijs.

img_8274

Loop verder naar de Bassin de L’Arsenal: een kanaal met plezierbootjes in het volle centrum. Steek de brug over en ga richting quai des Célestins.

img_8279

Geef je ogen de kost, want elke straathoek heeft wel iets te bieden.

img_8283

img_8286

We belanden in de Marais, mijn favoriet in Parijs, via de Rue Saint-Paul in wat ze noemen de “village Saint-Paul”.

Je kan je levendig inbeelden hoe Parijs er vroeger moet hebben uitgezien, wanneer je hier wandelt. De roller blades moeten er nog niet geweest zijn.

img_8289img_8288

Neem ook een kijkje in de passage Saint-Paul.

img_8290

Dat moet je trouwens altijd doen, even binnenkijken en waar de deuren openstaan, binnengaan. Zo beland je onder meer in hotel de Sully, met zijn prachtig tuintje. Ga even zitten en geniet van de stilte in het drukke Parijs. Verlaat de tuin langs de andere kant en verrassing, je komt op het prachtige Place de Vosges terecht.

img_8292img_8293

Place des Vosges is de plek met prachtige bogen en (dure) kunstgalerijen.

img_8296

Is het net etenstijd, ga dan zeker iets eten bij “Chez Janou”. In de buurt zijn ook veel Joodse eetgelegenheden. Het moet er lekker zijn, want ze staan soms in lange rijen aan te schuiven.

Wandel daarna verder naar de rue des Francs-Bourgeois en stop even bij La Piscine, een (dure) outletstore.

img_8298

Uit nostalgie ben ik ook even binnengestapt in la Mercerie, een stoffenwinkel; aangezien mijn grootmoeder naaister was en een winkel had, kwamen er tal van herinneringen boven.

img_8299

img_8300Vlak ernaast is een winkel voor de liefhebber van prachtige foto’s, Yellow Korner. Ze hebben ook in België al een aantal winkels.

img_8301

Parijs is een dure stad om iets te gaan drinken, maar je vindt er in de kleine resto’s al een menu voor geen 20 euro. Als je jong (van geest) bent en je wilt doen zoals de Parijzenaars, koop dan je drank in de winkel en rust even uit in één van de talrijke tuinen van de Hôtels Particuliers die Parijs rijk is met een pintje in de hand. Een Frans wijntje kan ook.

img_8305

Onderweg kom je ook wel eens een patisserie tegen waar je kleren kan kopen en street art vind je bijna op elke straathoek.

img_8304

street-art-bewerkt

De schoonheid van Parijs zit ‘m ook in de details, deze stierenkop versiert een gevel van een school.

img_8309

De kerk Paroisse des Blancs-Manteaux is op zich niet zo bijzonder, maar je kan er langs de ene straat binnen en de andere weer buiten, over de volledige lengte van de kerk.
Dat vind ik ook zo leuk aan Parijs, je kan er verloren lopen en zo telkens weer iets nieuws ontdekken. Hier in, daar uit.

img_8316

Al gauw komen we in een andere buurt terecht en verschijnen de felgekleurde strepen van Centre Pompidou, zeker niet het mooiste wat Parijs te bieden heeft, maar toch zal het je weer verrassen. Ga even zitten aan de fontein Stravinsky en je zal begrijpen wat ik bedoel.

img_8319img_8323

img_8340img_8326

Nog niet moe? Binnenkort volgt er een nieuwe “balade”.

2 gedachtes over “Ooh La La Paris!

Plaats een reactie