Welke musea zijn gratis in Parijs?

Parijs is de stad van de romantiek, macarons en baretten, maar er valt meer te beleven dan dat. Met meer dan 200 musea en 1000 kunstgalerijen serveert het je cultuur op een zilveren dienblad. En je hebt zelf het gouden ticket in handen zonder je portemonnee, euh Apple Wallet boven te halen want alle musea hieronder zijn gratis.

Deze lijst is een voorproefje van het hele menu en ik vermeld enkel de musea waar ik zelf recent ben geweest. Zelfs als musea niet jouw ding zijn, mis de kans niet om de vaak chiquer dan chique interieurs te ontdekken of om tot rust te komen in de prachtige tuinen en knusse binnenplaatsen. Oh, en vergeet niet om door de museumramen te gluren voor een andere kijk op de straten van Parijs.

Petit Palais

Petit Palais maar groots! Gebouwd voor de wereldexpo van 1900, kreeg het daarna een bestemming als museum voor Schone Kunsten.

Museum Paris musée paris parijs petit palais architectuur architecture

Ga er zeker eens binnen, de eerste galerij is adembenemend.

Galerij van Petit Palais, gratis museum met een prachtig interieur en binnentuin

Zoek zeker de ingang naar de tuin, een oase van rust, waar je ook iets kan eten en drinken.

De vaste werken zijn een verzameling van eclectische kunstwerken, uit testamenten of schenkingen.

Regelmatig zijn er tijdelijke tentoonstellingen. Die zijn wel betalend.

Website van het museum: https://www.petitpalais.paris.fr

Musée des Archives Nationales

De laatste brief van Marie-Antoinette, het testament van Napoleon, de verklaring van de rechten van de mens, je vindt dit en nog veel meer in dit museum. Het museum zelf is gehuisvest op een prachtige locatie in de Marais. Je komt binnen via de prachtige binnenkoer van wat vroeger hôtel de Soubise et de Rohan was, imposante herenhuizen.

Ingang van het Musée des Archives Nationales in Parijs

Binnentuin van het musée national des archives in Parijs, hotel de Rohan et Soubise

Laatste brief van Marie-Antoinette aan haar schoonzus
Laatste brief van Marie-Antoinette aan haar schoonzus

De laatste brief van Marie-Antoinette lees je hier: https://fr.wikisource.org/wiki/Dernière_lettre_de_Marie-Antoinette_d’Autriche

Website van het museum: https://www.visitparisregion.com/fr/musee-des-archives-nationales

Musée du Parfum Fragonard

Musée du parfum in Parijs

Welkom in het Parijs van Napoleon III. Dit museum huist in een prachtig herenhuis waar je eerst terechtkomt in de “salon d”apparat”, het salon waar de je je bezoeker ontvangt en uitpakt met je rijkdom. Het werd recent prachtig gerenoveerd. Vergeet zeker niet omhoog te kijken naar het plafond versierd met bladgoud. Een beeld van Marie-Antoinette versiert de schoorsteenmantel.

Salon d’apparat, interieur van het Musée du parfum in Parijs

Het museum traceert het verleden van het parfum van de Oudheid tot nu. De Egyptenaren waren de eersten om parfum te gebruiken. Verder leer je hoe parfum gemaakt wordt, zie je afgeleiden van parfum en ontdek je prachtige parfumflesjes.

Prachtige parfumflesjes in het Musée du parfum in Parijs

Musée du parfum in Parijs

Dit museum is gratis en bevindt zich op een boogscheut van Opéra Garnier, rue Scribe. Ik ben er binnengeraakt zonder te reserveren maar kon niet deelnemen aan het geleid bezoek. Het museum zelf is niet te groot en overal staan er QR-codes met wat extra uitleg, Bij het buitenkomen kom je eerst nog in de boetiek terecht waar je meteen een verleidend geurtje kan kopen.

Boetiek van het Musée du parfum in Parijs

Website van het museum: https://musee-parfum-paris.fragonard.com

Uitleg bij de collectie: https://usines-parfum.fragonard.com/guide-visites/la-collection-du-parfumeur/

Bron: https://www.pariszigzag.fr/insolite/histoire-insolite-paris/combien-y-a-t-il-de-musees-a-paris

Plaats een reactie